top of page

Bollylicious werd opgericht door drie jonge Belgische dansers, Laura Neyskens, Tom Decuyper en Ayla Joncheere. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in 2001 tijdens een Rajasthani Kalbeliya dansworkshop in hun thuisbasis Gent, België. Naast het trainen in verschillende dansstijlen (Indiase en andere, zoals salsa, hedendaagse dans en flamenco), bleef hun interesse voor Indiase dans het grootst.

Na 10 jaar op te treden in verschillende producties, besloten ze om een eigen project te ontwikkelen. Met Indiase dans als een gemeenschappelijke basis richtten ze in 2013 het danscollectief Bollylicious op. Julie Thomas vergezeld het team sinds 2018.

Bollylicious Bollywood Indian Dance Belgium Indische dans België
_edited.png

De naam Bollylicious (een samentrekking van 'Bollywood' en 'Delicious') werd bewust gekozen toen ze het collectief oprichtten. Niet zozeer omdat ze graag wouden focussen op Bollywood als dansstijl, maar eerder omdat ze echt een commercieel bekende naam nodig hadden om zich op de Europese markt te presenteren.

Het woord Bollywood is in feite het enige woord dat voor de meeste niet-Indiërs bekend klinkt en  India en dans optredens met elkaar verbindt. Hun vertrekpunt was echter nooit om een Bollywood-dansgroep als zodanig te zijn, ze kijken veel verder dan Bollywood: hun doel is om Indiase dans op een gevarieerde en originele manier te presenteren. In hun werk presenteren ze Bollywood, maar ze voeren ook meerdere Indiase volksdansen en (semi-) klassieke dans uit en integreren meerdere andere niet-Indiase dansstijlen. Dus interpreteren ze Bollywood, niet alleen als dans die gerelateerd is aan Hindi cinema, maar ze zien hun voorstellingen als een vrije maar doordachte manier om originele en hybride dans te creëren in de positieve zin.

Bollywood met een missie

Met Bollylicious wil het team de Indiase dans naar een hoger niveau tillen, naast andere internationale dansprojecten. Ze richten zich op onbeperkte toegankelijkheid en willen meer diversiteit vertegenwoordigen in de huidige internationale dance-scène.

Aangezien het Europese publiek niet erg bekend is met Indiase dans, is het een uitdaging om de rijke traditionele cultuur van India te presenteren, door voor niet-experts toegankelijk te blijven zonder alleen maar exotisch te zijn, en door even interessant te zijn voor toeschouwers met een hoge kennis van de Indiase dans.

Ze besteden veel aandacht aan de enscenering van meerdere dansstijlen en hun professioneel elegante uitvoering. Uit hun ervaringen in de internationale dance-scène merkten ze een gebrek aan veelzijdige en professionele dansgezelschappen in Europa die Indiase dans presenteren. Daarom was hun eerste doel, en is nog steeds, om de beperkte en monotone weergave van dans in Europese professionele omgevingen te betwisten.

Bollylicious is een bewuste evenwichtsoefening waarbij ze interculturele bemiddelaars proberen te zijn door middel van dans. In hun uitvoeringen brengen ze Indiase dans op een eigentijdse manier met respect voor de tradities. Ze streven ernaar origineel te zijn en tegelijkertijd reiken ze uit door toegankelijk te zijn voor het publiek. Ze blijven strijden voor internationaal erkenning voor Indiase dans.

Hun traject 

Hun uitvoeringen hebben succes van Parijs tot New Delhi. Ze werden opgemerkt als aanstormend talent in de media. Ze waren de eersten die Bollywood introduceerden op de Belgische en Nederlandse televisie in shows zoals Dansdate en So You Think You Can Dance.

Ondersteund door de Belgische choreograaf Alain Platel (Les Ballets C de la B) strijden ze voor een plaats om de Indiase danscultuur te vertegenwoordigen op een professioneel platform dat wordt gedomineerd door de Westerse hedendaagse dans.

 

Ze produceerden hun eerste productie 'Bombay Express', die inmiddels al in meer dan 20 theaters in België gespeeld heeft en ook naar Nederland, New York en India reisde. Hun tweede productie 'Sitara' ging vorig jaar in première en toert ook internationaal.

SYTYCD Bollywood Bollylicous Tom Decu
Dansdate VTM Sean Dhondt Bollylicious
Bombay Express Bollylicious België
BOLLYLICIOUS Sitara
Baap Ji Maharadje Jodhpur Bollylicious
Bollylicious Bollywood Indian Dance Belgium Indische dans België Koning Philippe Mathilde King Queen State Visit
Modi Bollylicious Begië
Amitabh Bachchan Bollylicious België

India

Bollylicious is er trots op respect en waardering te krijgen van publiek van over de hele wereld. En ze vinden het van het allergrootste belang om gewaardeerd te worden door het land dat hen zo veel inspireerde, India.

Ze zijn enthousiast over de sterke steun van het Indiase publiek in India en in de diaspora: Bollylicious heeft opgetreden voor de Indiase premier Shri Narendra Modi, ze hebben opgetreden op het Jaipur Literature Festival en ze zijn uitgenodigd door meerdere royalty's van Rajasthan, inclusief Maharaja Gaj Singh van Jodhpur.

 

Tegelijkertijd worden ze gepromoot door Belgische instellingen in India als pioniers in intercultureel artistiek werk tussen België en India: Bollylicious heeft dan ook opgetreden voor de Belgische koning en koningin in Delhi en voor Europadag in Mumbai in aanwezigheid van de Bollywood-legende, Shri Amitabh Bachchan. Ze werden gefeliciteerd door Mr. Bachchan, die hen meteen backstage ontmoette na hun show.

Enkele hoogtepunten

• Optreden in het Taj Mahal-paleis in Mumbai in de aanwezigheid van Sri Amitabh Bachchan. (Mei 2018 - India)
• Optreden voor de Indiase premier Narendra Modi tijdens zijn staatsbezoek in Brussel (maart 2016 - België)
• Optreden op het staatsbezoek van Zijne Majesteiten de Koning en Koningin van de Belgen aan de Republiek India (november 2017 - India)
• Privé-optreden voor Zijne Excellentie Gaj Singh, Maharaja van Jodhpur (december 2016 - India)
• Openingsshow op het Jaipur Literature Festival - Rambagh Palace (januari 2018 - India)
• Amerikaanse première op het Battery Dance Festival in New York, Manhatten (augustus 2017 - VS)
• Optreden met Bollywood-zanger Sukhwinder Singh in Antwerpen (mei 2016 - België)
• Opnames voor de nationale tv-zender Doordarshan (december 2017 - India)
• Meerdere samenwerkingen met Jet Airways AMS (sinds hun start in Amsterdam december 2016)

bottom of page